Kennis delen of een vraag stellen?

Zelfsturend leren doen we samen. Dit leerplatform is daarom opgezet om uitwisseling te stimuleren van kennis en ervaringen uit de onderwijspraktijk. Daarnaast biedt het ruimte voor het vergroten van kennis. Deel daarom best-practices, zoals een werkvorm, blog of artikel op de kennis delen pagina.

Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of e-mail ons op het onderstaand e-mailadres.

User Icon Blue - Doctr X Webflow Template
Email Icon Font - Doctr X Webflow Template
Phone Icon Font V2 - Doctr X Webflow Template
Calendar Icon Font - Doctr X Webflow Template

Verstuurd!

Bedankt voor uw bericht, wij nemen z.s.m contact met u op.
Oeps! Daar ging iets mis, probeer het nog eens of neem via het e-mail adres contact met ons op.

Meest gestelde vragen

Hier vind je de vragen die wij als kernteam het meeste horen. Klik op de vraag voor ons antwoord.

Zelfsturend leren doen we toch al jaren bij de huisartsopleiding; wat is hier nieuw aan?

Dat klopt; zelfsturend leren werd ook al genoemd in het Landelijk OpleidingsPlan (LOP) in 2016 en het concept is niet nieuw binnen de huisartsopleiding. Wat wel nieuw is: de expliciete aandacht die ernaartoe gaat: we vragen de opleiders en docenten om AIOS meer bewuste ‘leerders’ te maken. Iedere AIOS leert op diens eigen manier. Hier bewust mee omgaan, verhoogt de kwaliteit van het zelfsturend leervermogen; iets wat de AIOS nodig heeft als professional in een snel-veranderend beroepskader. Het ‘leren leren’ mag daarom vaker en meer expliciet op de agenda: met de opleider tijdens leergesprekken, en met mede-AIOS op terugkomdagen samen met de docent.

Hoe kan de AIOS zelfsturend zijn, leren doe je toch nooit alleen?

Helemaal waar. Opleiders, docenten en mede-AIOS hebben een belangrijke rol: gerichte feedback stimuleert reflectie bij de individuele AIOS. Naarmate de AIOS verder in diens opleiding komt, neemt mede daardoor de zelfsturing toe: de kennis en vaardigheden groeien, maar ook weet de AIOS steeds beter waar uitdagingen liggen in het leren. Door het ontwikkelen van leervaardigheden kan de AIOS het leren in toenemende mate zelf richting geven en zoeken naar de juiste leeractiviteiten; dat maakt het leren ‘zelfsturend’.

We geven al jaren onderwijsprogramma’s en dat loopt goed. Wat moet ik met zelfsturend leren nu er het nieuwe LOP is?

Zelfsturend leren gaat over eigenaar zijn en regie nemen over het eigen leerproces. De onderwijsprogramma’s zelf zijn vaak al zelfsturend opgezet, met eigen meegebrachte casuïstiek en (leer)vragen van de aios bij dat onderwerp. Zoniet, dan is de uitnodiging aan de docent en onderwijsontwikkelaars, om met die bril op, de programma’s af te stemmen op de leerbehoeften van de aiosgroep. Als docent ben je rolmodel: ook jij leert hierin zelfsturend!

Voor mij als huisartsopleider, staat de aios al centraal in leergesprekken! Moet ik het nu anders gaan doen?

Vraag jezelf af HOE je de aios centraal stelt, en of dit nog meer gericht kan op wat de aios zou willen leren. Bespreek hiervoor met je aios regelmatig het leerproces: ‘welke vragen stel jij mij in leergesprekken, en zijn dit goede LEERvragen?’. En: ‘wat leer je eigenlijk, wat neem je mee uit dit leergesprek?’. Als opleider ben je rolmodel: jij leert hierin ook zelfsturend, en van je aios!

Hulpmiddel: Leergesprek opleider

Als ik als docent of opleider geen IOP meer mag vragen van mijn aios, hoe weet ik dan waarmee de aios bezig is in diens leren? 

In de individuele begeleiding als docent of als opleider, vraag je nu niet meer standaard naar een IOP, maar nodig je de aios uit om diens leren aan jou inzichtelijk te maken op een manier zoals de aios dit zelf wil. Doelen stellen blijft effectief, net zoals het maken van een plan van aanpak. Hoe de aios aan jou duidelijk maakt waarmee deze bezig is in diens leerproces, kan verbaal en schriftelijk in diverse vormen. Laat je verrassen door je aios!

Hulpmiddel: Doelen stellen & self-efficacyHulpmiddel: Leren zichtbaar maken

Veel aios leren al zelfsturend, is het dan nodig om dit toch onder de aandacht te brengen?

Inderdaad, de aios zijn vaak al goed in staat om hun leren te sturen; in de basisopleiding wordt aandacht besteed aan leerdoelen maken en zelfreflectie. Wel zijn er verschillen in de mate waarin ze dat goed kunnen en doen, doordat ze zich bijvoorbeeld laten leiden door wat zich aandient in de praktijk. De ervaring leert dat het gericht stimuleren van reflectie op het eigen leren, de zelfsturing van aios vergroot.