Beroepsidentiteit: Socialisatie

Binnen de chronische zorg is socialisatie een belangrijk thema: hoe in te voegen bij de patiënt, diens naasten en het zorgteam in de verpleeghuissetting, maar ook de afstemming met andere medische disciplines. Het samenwerken in de zorg bij chronische ziekten en in de laatste levensfase raakt aan de kernwaarden van het huisartsen-vak.

Beroepsidentiteit: Socialisatie

De chronische zorg stage binnen het nieuwe Landelijk OpleidingsPlan (LOP)

Het ‘verantwoord vertrouwen’ wordt in de externe stages anders ingevuld. Dit biedt de AIOS een kans om te werken aan diens beroepsidentiteit als aankomend huisarts:  

  • Kwalificatie: “welke competentie kan ik hier nog verder ontwikkelen?"
  • Socialisatie: “hoe verhoud ik mij tot een andere medische beroepsgroep?”
  • Subjectificatie: “hoe zie ik het huisarts-zijn en waar liggen mijn mogelijkheden en grenzen in de samenwerking?”

Focus op Socialisatie

Socialisatie houdt in, dat de AIOS toenemend onderdeel wordt van de beroepsgroep. Dit betekent onder meer dat de opleiding zorgt voor ruimte voor ontmoeting, reflectie en dialoog binnen de beroepsgroep, maar ook met de relevante spelers buiten de eigen beroepsgroep. De stageplekken van de chronische zorg bieden hierin kansen.

Voortgangsgesprek in de driehoek

Na drie maanden doen de stageopleider en docent een voortgangsgesprek. Hierin blikken ze met de AIOS samen terug en –vooruit op wat je hebt geleerd en wat je nog wil leren in vervolgstages.

"Hoe verhoud ik mij tot een andere medische beroepsgroep?"