Beroepsidentiteit: Subjectificatie

In de psychische zorg-stage komt subjectificatie het meest aan bod: de balans tussen jezelf als persoon en als professional, wordt uitgedaagd in het werken met psychische- en psychiatrische klachten. Wat kan de huisarts bieden binnen de grenzen van de werkrelatie?  En wat daarin zelf gericht begeleiden en waarheen verwijzen?

Beroepsidentiteit: Subjectificatie

Psychische stage binnen het nieuwe Landelijk OpleidingsPlan (LOP)

Het ‘verantwoord vertrouwen’ wordt in de externe stages anders ingevuld. Dit biedt de AIOS een kans om te werken aan diens beroepsidentiteit als aankomend huisarts:  

  • Kwalificatie:  "welke competentie kan ik hier nog verder ontwikkelen?
  • Socialisatie: “hoe verhoud ik mij tot een andere medische beroepsgroep?”, en
  • Subjectificatie: “hoe zie ik het huisarts-zijn en waar liggen mijn mogelijkheden en grenzen in de samenwerking?”

Focus op subjectificatie

De patiëntenzorg in de psychische stage vraagt bij uitstek om (zelf-)bewustzijn bij AIOS: welk appÚl doen patiënten op mij als arts en hoe verhoud ik mij daartoe? Waar liggen mijn grenzen, hoe hanteer ik afstand en nabijheid? Welke kleur heb ik als persoon in de communicatie met mijn patiënten? En hoe wil ikzelf in de toekomst de zorg inrichten rondom patiënten met psychische problemen in de huisartsenpraktijk?

Kortom: de AIOS leert diens eigenheid in de rol van arts kennen en verder ontwikkelen.

Voortgangsgesprek in de driehoek

Na drie maanden doen de stage-opleider en docent een voortgangsgesprek. Hierin blikken ze met de AIOS samen terug en –vooruit op wat deze heeft geleerd en wat nog te leren is in vervolgstages.

"Waar liggen mijn persoonlijke grenzen als huisarts in de patiëntenzorg?"

‍

‍